Flipnosis en de psychopaat

Je bent geïnteresseerd in waarom mensen handelen zoals ze doen, wat de één activeert en de ander in een passieve houding brengt, waarom de één liegt en bedriegt en de ander zich met naïef vertrouwen overal in laat meeslepen. Of waarom de één energiek is en altijd geluk lijkt te hebben, terwijl een ander leeft van het ene naar andere ongeluk.

Als je net als ik belangstelling voor die zaken dat zal ook jij bij het lezen van de volgende omschrijving wellicht denken, dat boek wil ik lezen:

Stel je een extreme situatie voor: een zelfmoordterrorist die dreigt een vliegtuig op te blazen of een bankovervaller die een bankemployee bedreigt met een pistool. Er zijn mensen die in dergelijke omstandigheden in een flits, instinctief, het juiste weten te doen, en in staat zijn de angel te halen uit vrijwel elk explosief conflict.

Het is een gave die voorkomt bij boeddhistische monniken, grote krijgsheren en politieke genieën, maar ook bij psychopaten, seriemoordenaars en oplichters. In zijn briljante, zeer toegankelijke boek ontleedt Kevin Dutton een type overtuigingskracht – het zogenaamde fenomeen flipnosis -, waar bijvoorbeeld onderhandelaars bij gijzelingen, juristen en speciale eenheden van het leger enorm bij gebaat zouden zijn. En passant verstrekt hij nuttige en praktische kennis over de techniek van het overtuigen, waar iedereen direct zijn voordeel mee kan doen.

Dat boek Flipnosis kocht is dus en ik las het. Ik was teleurgesteld na het lezen van het boek. Teleurgesteld, realiseer ik me, omdat ik er een bepaalde verwachting van had. Of had gekregen na het lezen van de juichende aanbevelingen. Kevin Dutton komt in Flipnosis  nauwelijks ‘to-the-point’.

Het boek staat vol voorbeelden die ook in veel andere boeken al, vaak uitgebreider en in meer samenhang, zijn beschreven. Zijn eigen contact met meesteroplichters, mogelijk verzonnen, loopt als een rode draad door het boek.

Die mensen zijn extreme voorbeelden van het fenomeen dat hij in een hoofdstuk wil bespreken. Maar voor hij zijn praktijkverhalen duidt in iets van theoretische onderbouwing, waarmee het fenomeen voor de lezer wordt verklaard of hij op zijn minst vertelt wat hij er zelf van leerde, is de schrijver al met het volgende verhaal bezig.

Dat maakt het boek niet onleesbaar. Het is zonder meer vlot geschreven en onderhoudend. Er staan voldoende interessante cases. Maar het maakt de opgeroepen verwachting niet waar. Het heeft een hoog ‘congres’-niveau bedacht ik. Zo’n congres waar je kennis die je allang hebt herkauwt krijgt voorgeschoteld en waar je achteraf blij bent dat je onder de aanwezigen twee nieuwe mensen hebt ontmoet die het congres de moeite waard maakten.

Van dezelfde ‘Professor Kevin Dutton verscheen in oktober het boek ‘de Wisdom of Psychopaths’. In dezelfde lyrische woorden wordt het aanbevolen en de fraaie site is aanbeveler. Maar ik ben bang dat het boek niet meer is dan een uitgebreide, lezenswaardige Wikipedia over psychopaten, zoals Flipnosis dat is over oplichters.

Wellicht ligt het probleem erin dat het onderwerp wordt gebracht op een wankel vlak tussen algemeen populair en populair wetenschappelijk, waardoor het geen leesboek is maar ook geen boek waar je veel wijzer van wordt.

Toch lezen? Je kunt hier de boeken van Kevin Dutton vinden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 januari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *