Getuigenverklaring

Ik heb al eens eerder geschreven dat ik nog bijna 10.000 boeken heb opgeslagen in dozen. Ooit bij een verhuizing ingepakt en nooit meer uitgepakt. Ik was het helemaal met Youp van ’t Hek eens, toen hij zoiets zei als ‘geef je gelezen boek na het lezen weg, want je leest het geen tweede keer. En wil je het nog een keer lezen dan kun je het beter nog een keer kopen.’

Ik was het dus met hem eens, maar ik dacht dat ik de meeste boeken in de buurt wilde houden om nog eens te lezen of op zijn minst naslag te kunnen doen. Dat de meeste van mijn boeken al ruim zeven jaar in dozen opgeslagen staan zegt daarover genoeg. Ze eenvoudig weg laten halen gaat me nu nog te ver.

Geheugen en getuigenverklaring

Getuigenverklaring en houding rond de moord op Kitty GenoveseMinstens één boek heb ik wel meerdere keren gelezen. Het is het boek ‘de beste stuurlui dempen de put’ van prof. Willem Albert Wagenaar over geheugen, kansberekening en getuigenverklaring.

Verschillende verhalen en voorbeelden uit het boek staan me nog voor de geest. Ik moet er aan denken als ik lees over de moord op Kitty Genovese.

Of eigenlijk over de Belgische filmmaker Lucas Belvaux, die een film maakte geïnspireerd op de moord op Kitty Genovese, 38 témoins.

Kitty Genovese

De serveerster Kitty Genovese werd in 1964 ’s nachts onderweg naar huis vermoord. Dat gebeurde behoorlijk gruwelijk en het duurde ruim twintig minuten van de eerste aanval tot haar overlijden. In de tussentijd hadden diverse mensen zich met de aanval bemoeid, maar op zo’n wijze dat haar moordenaar, Winston Moseley, er geen reden in zag te stoppen. De moord werd ‘beroemd’ omdat 38 mensen getuigen waren van haar moord, maar niemand hulp bood.

Tegenstrijdige verklaringen

Bij Wagenaar gaat het om de tegenstrijdigheden tussen de ene getuigenverklaring en de andere. Toen onderzoekers de dood van Genovese onderzochten, en dan met name ook de passieve houding van de getuigen, bleek dat deze allemaal dachten ‘een ander zal de politie wel bellen’. Dit wordt in de psychologie nu het Genovese-effect genoemd. En de conclusie luidt dat des te meer mensen getuigen zijn, des te kleiner de kans op hulp.

Overlevering

Naast Lucas Belvaux zijn er meer kunstenaars geweest die hun werk op de moord op Kitty Genovese baseerde. Pulitzer-prijswinnaar Abe Rosenthal van de New York Times schreef er een boek over, ‘thirty eight witnesses‘. Phil Ochs schreef in 1967 het lied ‘Outside of a circle of friends‘ geïnsprireerd op de moord. In 1975 verscheen de TV-film ‘Dead Scream‘ met één van mijn vroeger favoriete acteurs, de te vroeg overleden Raul Julia.

Kitty figureerde in de strip ‘Watchmen‘ van de striptekenaar Alan Moore in 1980. En zo zijn er veel meer voorbeelden, waaronder overigens ook een toneelstuk gebaseeerd op het verhaal van Kitty’s lesbische vriendin, ‘38 Witnessed Her Death, I Witnessed Her Love: The Lonely Secret of Mary Ann Zielonko’. De afbeelding op de voorpagina van dit bericht is overigens van de rock opera ‘the scream of Kitty Genovese‘ van David Simpatico.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.