boek over Rustenhoven in 20-reeks

de 20-reeks van SCEM Uitgeverij

Eind januari kwam het eerste boek van de drukker voor het hernieuwde SCEM Uitgeverij. Het boek over Buitenplaats Rustenhoven is de eerste in de 20-reeks. Een reeks waarbij alle uitgaven in POD worden vervaardigd in het formaat 20 x 20 cm en met 64 pagina’s.

De 20-reeks

Het principe achter de 20-reeks is eenvoudig. Ik bedacht het lang geleden en het lijkt op een productie-idee dat ik eerder had voor het uitgeven van software met Bruna Uitgevers. De 20-reeks is dus gebaseerd op POD (printing on demand). Bij POD kan in principe van een boek één exemplaar worden gemaakt. Zinvoller is echter ook bij POD meerdere aantallen te maken, omdat er instelkosten zijn. Die kosten zijn vanzelfsprekend bij 1 exemplaar even hoog als bij 2, 3 of 100 exemplaren.

Het concept bestaat dus uit een reeks boektitels die allen in hetzelfde formaat worden afgewerkt. Bij de POD-drukker ligt een PDF-bestand van elk boek. Die bewaart hij vanzelfsprekend in zijn computer. Op afroep kan hij de gewenste titels maken. Hij zet daartoe de gewenste titels met hun gewenste aantallen achter elkaar. Er volgt dan hooguit een keer instellen en één drukgang.

Printing On Demand

Bij het ouderwetse drukken, offset, zou daarbij een plaatwissel moeten plaatsvinden. Met POD kan het in een keer, wanneer de POD drukker zijn vak verstaat. Maar anders geeft hij de opdracht los van elkaar. Met de 20-reeks blijft het dan toch één afwerking. Bij een groter wordend aantal titels kan het boven steeds voordeliger.

In principe kan ik op een vast moment van de dag aantallen doorgeven. Dus x van titel A, x van titel B enzovoort. Maar ik kan ook een voorraadje aanleggen, bijvoorbeeld van elke titel uit de 20-reeks 25 exemplaren. En daarmee, zeker in het begin, de drukbestelling eens per week doorgeven. Hoe groter het totale aantal boeken, hoe voordeliger de prijs etc.

Centraal Boekhuis

Overigens roept iedereen bij uitgeven altijd Centraal Boekhuis (CB). Maar dat is onzin en die onzin wordt steeds treuriger. Na de ‘reorganisatie’ door een directeur uit de retail moest het CB als snel weer aanpassen. De boeken- en uitgeefwereld is immers constant in beweging.

Voor de 20-reeks heb ik echter het CB niet nodig. Ten eerste zijn er ook andere distributeurs van fysieke boeken. Maar boeken kunnen ook op andere manieren de markt bereiken. Daar ga ik hier natuurlijk niet over uitwijden.

Eerste boek in de 20-reeks

Het eerste boek in de 20-reeks gaat over ‘Buitenplaats Rustenhoven’ in Maartensdijk. Het is geschreven door Bert Bolle. Hij woonde met zijn vrouw Ethne 25 jaar in Rustenhoven. Daar had hij ook lange tijd zijn beroemde barometermuseum.

Bert heeft Rustenhoven zo veel mogelijk teruggebracht in haar oorspronkelijke staat. Nadat hij uitgebreid historisch onderzoek deed.

Het boek verhaalt over de verschillende prominente bewoners van Rustenhoven. Daaronder bijvoorbeeld kunsthistoricus Frits Lugt, SHV-man Jan Fentener van Vlissingen en de huidige eigenaar, oud Telfort topman Ton aan de Stegge. Ze hebben allemaal hun steentje bijgedragen aan het onderhoud en de renovatie van het gebouw. Die staan beschreven in het boek.

Website voor de 20-reeks

Er is begonnen aan een nieuwe website voor SCEM uitgeverij, gericht op de 20-reeks. Het marketingbeleid is ook nog niet helemaal vastgesteld, maar wel gestart.

Er wordt dus hard doorgewerkt om de planning van half maart te halen. Maar het eerste boek ‘Buitenplaats Rustenhoven’ in de 20-reeks is al te bestellen.

In 2015 is de 20-reeks gestopt in de opzet zoals hierboven beschreven. Wel zijn daarna nog incidenteel enkele titels uitgebracht in het 20×20 cm formaat.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 februari 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.